Izložba fotografija Voljena Grbca

Izložba fotografija Voljena Grbca

  • OBJAVLJENO 17. 12. 2018. | ZADNJA PROMJENA 24. 12. 2018.

Izložba fo t o g r a f i j a

„Ukradene slike“

Voljen Grbac

Galerija „Sveti Ivan Zelina“

Sveti Ivan Zelina

  1. 18. prosinca, utorak u 18:00 h

Gost: Mirko Švenda - Žiga

O AUTORU

Voljen Grbac rođen je 1956. godine U Vinkovcima. Živi i djeluje u Rijeci i Grožnjanu.

Po zanimanju je solist opere,tenor. U svojoj tridesetogodišnjoj pjevačkoj karijeri nastupao je u glavnim tenorskim i baritonskim ulogama u više od pet stotina predstava, operama, operetama i mjuziklima te održao više od tisuću i pol koncerata u zemlji i inozemstvu.

Fotografijom se počeo baviti 1987. godine. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Ljubljani, Budimpešti, Trstu, Sarajevu, Rijeci, Pečuhu, Grožnjanu, Splitu, Puli, Osijeku, Zadru, Karlovcu, Samoboru, Vukovaru, Opatiji, Kastvu, Poreču, Rovinju, Crikvenici, Izoli, Ajdovščini, Buzetu, Pazinu, Umagu, Motovunu,; sudjelovao je također na mnogim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Pobijedio je na šest fotografskih i likovnih natječaja: prvi hrvatski fotografski Ex-tempore u Novigradu 2005 (pobjednik natjecanja); foto natječaj „Ljudi i brodovi“, u organizaciji Foto kluba Split i Jadrolinije 2007. (pobijedio je u kategoriji „kolekcija“); fotografski natječaj na temu grožđa i vina „Bakho“ u Bujama 2008 (ukupni pobjednik); 2vela umjetnička delavnica“ u Kastvu (2009. ukupni pobjednik natjecanja, 2011. pobjednik u kategoriji fotografije), te fotografskog natječaja TZ Cresa 2Uslikaj otok 2013“ (u kategoriji „Materijalna kulturna baština“)

U izdanju izdavačke kuće Adamić iz Rijeke objavio je u travnju 2013. god. autorsku art-fotomonografiju „Opatija the Pearl“ (250 stranica, tiraža 1000 primjeraka) čiji je kompletni autor, te, tijekom 2014. i 2015. god. fotomonografije  „San riječkih ljetnih noći“ i „Kotor, skriveni biser Mediterana“ (300 stranica, tiraža 10500 primjeraka). Objavio je nekoliko serija auorskih razglednica s motivima Istre i Dalmacije , brojne kalendare: objavljuje fotografije, reportaže i putopise u brojnim novinama i časopisima (Livingstone, Nautica, Gloria, Yacht Croatia, Pleasure, Novi list, Glas Istre,...) te u brojnim kazališnim katalozima. Autor je fotografija u knjižicama na brojinim CD-ima, te u turističkim publikacijama i prospektima. Dizajnirao je desetak plakata za glazbene i druge manifestacije. 2016. godine laureat prestižne je nagrade „Povelja“ koju dodjeljuje Europsko udruženje turističkih novinara sa sjedištem u Rimu, za izuzetan doprinos turizmu. Dobitnik je i nekoliko hrvatskih nagrada za novinarske zasluge. Na riječkoj televiziji Kanal Ri i na karlovačkoj Trend TV prikazuje se jednosatni talk-show „S Voljenom na Ti“ u kojem Grbac kao urednik i voditelj predstavlja umjetnike iz zemlje i inozemstva. Do sada je snimljeno šezdesetak emisija koje se financiraju sredstvima Ministarstva kulture RH. Voljen također režira i snima video spotove.

Vlasnik je izložbenog prostora „Galerija Amato“ u Grožnjanu i dugogodišnji član Udruge Fotografa Istre. Inicijator je i umjetnički direktor Festivala kancone u Voloskom.

Voljen Grbac član je FIJET-a, svjetskog udruženja turističkih novinara, udruženja eurpskih novinara pri Europskoj uniji, „European Journalists Assotiation“ te Hrvatskog novinarskog društva.

 

Riječ autora o svojim fotografijama:

Pravo umjetničko djelo je umjetnost u svim svojim segmentima, a moje fotografsko oko automatski kadrira sve oko sebe pa me je privukla ta igra, da se teoretski u svakoj apstraktnoj slici može naći nebrojeno mnogo novih slika. Moje oko izabralo je ove motive, nečije drugo izabralo bi neke druge, mogla bi se od toga napraviti cijela jedna priča u slavu umjetnosti. Veliki izazov bio je „ukrasti“ slike Nade Žiljak i pretvoriti ih u fotografiju. Davno sam radio izložbe fotografija koje sam snimao u lukama i brodogradilištima, gdje od slučajnih namaza boje koja ostane kad netko farba brod ili barku, pa obriše četku o zid ili pod, pa ne znajući ostavi za sobom umjetničko djelo, nešto kao slučajni Jackson Pollock, koji je to radio namjerno! Taj moj ciklus zvao se PITURE&RUZINE.

Kontakt

  • Trg Ante Starčevića 13, 10380 Sv. Ivan Zelina, HR
  • +385 1 2061 808

Radno vrijeme

PON-PET
8-16

Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.
U redu