Poučna – eko staza „Kroz Zelinsku goru“

 

Staza proteže se od izvora u Biškupcu preko Zelingrada (359mnv) do izletišta Kladešćica (463 mnv)

Dužina staze: 7 km

Potrebno vrijeme razgledavanja: 3 h

Tema staze: Upoznavanje obilježja ekosistema Zelinske gore i hrvatskog Prigorja, te najčešće biljke i životinje koje obitavaju na ovom području.


Netaknutom prirodom i uređenim šumskim putovima vodimo vas na vrh Zelinske gore, Kladeščicu koja se nalazi na istočnom dijelu Medvednice te se do nje dolazi iz Sv. Ivana Zeline kroz naselje Biškupec Zelinski. Do Kladeščice možete pješice ili biciklom. Inače, predio Kladeščica je malo vikend naselje gdje se nalaze mnoge lijepe vikendice ljudi iz Sv. Ivana Zeline te prekrasni travnjaci i livade na kojoj bezbrižno možete uživati u pikniku na svježem zraku uz mnoštvo zelenila i netaknute prirode. Šetnica počinje kod vodovodnog objekta, na završetku Zelingradske ulice u Biškupcu i kreće dalje putem uz područje Mala Reka i dalje putem preko Zelingrada (359 mnv) do Kladešćice (463 mnv). Ponesite sa sobom bočicu kako bi mogli popiti planinsku izvorsku vodu na izvoru Žlebica koji se nalazi uz šumski put. Do izvora će vam trebat 2.6, km od mjesta gdje ostavite auto, a do vrha 5.5 km. Na lokaciji 500 m od Žlebice, uz put prema Kladeščici na trasi je podignuta drvena sjenica s velikim drvenim stolom i klupama u unutrašnjosti, a dvije poučne ploče smještene su ispred same sjenice.
Staza ima poučni karakter i upozorava na čuvanje prirode i okoliša. Postavljeno je deset edukativnih drvenih ploča na kojim su opisane i predstavljene biljne i životinjske vrste, ugrožene i zaštićene vrste, vrste gljiva te važnost voda poput potoka i Zelinske glave, koja je kao izvor vode uvrštena među 23 zaštićena područja Zagrebačke županije.

 

pjesacka staza

Više u ovoj kategoriji: « Biciklističke staze

Kontakt

  • Trg Ante Starčevića 13, 10380 Sv. Ivan Zelina, HR
  • +385 1 2061 808

Radno vrijeme

PON-PET

07:00 - 15:00 h

Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.
U redu